Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je nutné protažení svalů po tréninku?

27. 2. 2020

Pokud se budeme bavit o protahování před tréninkem, nejspíše si každý vybaví jeho efekt na minimalizaci rizika zranění. Málokdo ale ví, že strečink po tréninku je přinejmenším stejně důležitý, neboť ten připravuje svaly na regeneraci a uklidní je po náročném tréninku.

 

Právě ono “napumpování” totiž není nic jiného, než stažené svaly, které je pomocí statického strečinku potřeba znovu uvolnit. I když po prvním potréninkovém protažení pravděpodobně žádnou výraznou změnu nepocítíte, pravidelnost vám může přinést mnoho pozitivních benefitů. Mezi ty nejdůležitější patří:

 

  • Celkové uvolnění těla po zátěži
  • Udržování pružnosti šlach a svalů
  • Zlepšení celkové regenerace
  • Lepší vnímání jednotlivých svalů (mind- muscle connection)
  • Zvýšení efektivity při cvičení díky lepšímu vnímání svalů
  • Jak často se protahovat?

 

Když už teď víte, jak dlouho se protahovat i jaké cviky zvolit, bylo by dobré připomenout i optimální četnost protahování.

 

Z vlastní zkušenosti musím říct, že když jsem se protahoval 3 krát denně (ráno, po tréninku a před spaním), byl jsem daleko pružnější a zlepšil se mi rozsah pohybu nejen u základních, ale i u doplňkových cviků.

 

Jaký je tedy závěr?

Když už se dokážete dokopat ke dvouhodinovému tréninku v posilovně, rozhodně věnujte alespoň 10 minut závěrečnému protažení. I když se budete protahovat pouze po tréninku, po čase pocítíte velmi pozitivní efekt nejen na regeneraci, ale také na uvolnění svalů a lepší vnímání svalů po tréninku.